Реч директора

„Дом ученика средњих школа „Милутин Миланковић“, деценијама уназад, представља сигурну луку и својеврсно уточише генерацијама средњошколаца који у њему бораве, инепрестано даје немерљив допринос изградњи позитивног система вредности у друштву.

Лекције које ученици науче у нашем Дому су и важност хуманости и емпатије, прихватање различитости, спремност на компромис, и један нови угао гледања на свет око себе. У складу са тим, обележавање шездесет година постојања Дома, није само прилика да се осврнемо на прошлост или евоцирамо драгоцене успомене, већ представља и поглед у будућност и поруку онима који ће сутра код нас пронаћи свој Дом. Представља поруку која ће их чекати у тренутку када кроче кроз наша врата, и уз нашу помоћ заплове узбудљивим периодом свог живота. За двадесет година бићете више разочарани стварима које нисте учинили, него стварима које јесте.

Зато испловите. Истражујте. Сањајте. Откривајте. Биће препрека. Биће оних који ће сумњати у вас. Повремено ћете и сами сумњати у себе. Биће грешака. Али, уз вредан рад и упорност, границе не постоје.

Важно је имати и узоре, баш као што су их имали и великани попут Миланковића, Тесле, Пупина, Андрића, и др. Али, још је важније бити посебан, бити различит, бити јединствен. Бити креативан.

Креативност никада не можете потрошити, и креативност вам нико не може одузети. Ми ћемо увек бити ту да вам помогнемо да спознате себе и своју креативност, јер само заједно и у сваком смислу можемо померати постојеће границе.

Дом ученика средњих школа „Милутин Миланковић“ ће, и у времену које долази, представљати сигурну луку, из које ћете спремни испловљавати у живот, дочекивати изазове, истраживати хоризонте и рађати нове идеје. Оно што одувек води и вуче свет у боље сутра јесу идеје. Управо то сте ви!“