“Одгајамо праве људе” – директор Дома у интервјуу за “Борбу”

 

 

“Одгајамо праве људе” – директор Дома у интервјуу за “Борбу”

Посебан акценат стављамо на промовисање позитивних вредности које други, можда, не истичу довољно, а то су хуманост, емпатије и толеранција.

Дом ученика “Милутин Миланковић” обележио је недавно 63 године постојања низом догађаја који су истакли заједништво, достигнућа и важност ове установе. Док друге институције за боравак ученика деле сличне основне функције, “Милутин Миланковић” ставља посебан акценат на васпитне циљеве, укључујући организацију хуманитарних концерата, подстицање очувања животне средине, унапређење квалитета исхране, али ништа мање и промовисање позитивног система вредности.
Сви ови напори усмерени су не само ка ученицима и родитељима, већ ка целокупном друштву.
– У протеклих неколико година, иако нас је ухватио период корона вируса, највише смо успеха постигли. У отежавајућим условима морате да научите да се снађете, тако да сама чињеница да смо, услед тих околности, успели да наставимо функционисање и несметан рад, успех је за себе. Успели смо да олакшамо и побољшамо услове живота деце, због којих, увек волим да истакнем, све то и чинимо – каже за Борбу Ненад Миленовић, директор Дома ученика средњих школа “Милутин Миланковић” .

ПОЗИТИВНЕ ВРЕДНОСТИ
Хуманост, емпатија, толераанција, прихватање и уважавање различитих мишљења су основне вредности које се у овом дому негују, а у складу с тим неретко организују хуманитарне акције, концерте и турнире, не би ли помогли онима којиме је то најпотребније, али и развили свест код деце о важности помагања другима.
– Наша предност лежи у посебном акценту на позитивне вредности које промовишемо, а ккоје други, можда, не истичу довољно. Ове вредности сматрамо изузетно важним и зато се трудимо на различите начине да их приближимо деци. Циљ нам је да ученици након школовања постану друштвенокорисни појединци, са двојим идентитетом и ставом, али и да поштују право других на различита мишљења – истиче директор.
Једна од предности Дома Милутин Миланковић јесте и организација хуманитарних концерата с познатим извођачима, који привлаче велики број посетилаца и омогућавају прикупљање помоћи за најугроженије ученике. Поред тога, организују и турнире намењене деци са здравственим проблемима.

ВАСПИТНИ РАД И СЕКЦИЈЕ
Васпитни рад у дому прилагођен је правилиа живота и рада у установи. До 2016. боравила си деца само из Средње ПТТ школе, док се данас у њој налазе ђаци из 300 различитих школа, што изискује додатно усаглашавање. Капацитет дома је 300 ученика који се на упису попуни, али током школске године тај број може варирати јер се деца, услед тешкоће прилагођавања на живот одвојен од родитеља или прелазак из мањих места у већи град, не снађу.
– Постоји 13 васпитних група, свака са својим васпитачем. Васпитни рад се обавља на нивоу мањих група или индивидуално и постоје различите теме о којима се дискутује. Уз то, сваки васпитач води одређену секцију, на којој деца могу показати и спознати свој таленат – објашњава директор,
Секција у оквиру дома има много, те се ђаци могу уписати на драмску, шаховску, музичку секцију или се пак могу одлучити за спорт попут фудбала, кошарке, стоног тениса.
– Из године у годину мењају се интересовања, али увек има доста заинтересованих за кошарку, фудбал и фолклор. Радимо и истраживања око нових садржаја, на основу предлога ученика, те је тренутно њихова жеља увођење кулинарске секције – истиче он.

ИЗАЗОВИ У РАДУ
Функционисање установе попут ове, која има широк дијапазон потенцијала, али и проблема, захтева много труда, упорности и воље, али и финансијских средстава. Изазова има доста. Поред велике одговорности, која је на првпм месту, као водећи изазов издваја се финансијски.
– Раст цена директно утиче на наше операције. Буџет је увек исти, док цене расту, а да бисмо одржали квалитет услуга за децу која бораве у дому, потребно је финансијски доста ставки, почев од хране, па надаље – наводи Миленовић.

ПЛАНОВИ ЗА БУДУЋНОСТ
Ова установа увек вредно ради на новим плановима и пројектима. Поред тога што су увели соларне панеле и реконструисали систем за грејање топле воде – чиме су, поред штедње и усмеравања средстава на друге пројекте, промовисали значај екологије и обновљивих извора енергије – тренутно раде на климатизацији просторија, а два кључна пројекта су формирање здравствене станице и кафића за дружење деце.
– Покренули смо пројекат здравствене станице који ће бити реализован до краја ове и почетком наредне године, с лекаром опште праксе, стоматологом и лабораторијом, а радимо и на оспособљавању постора у малом Дому, чија је основа идеја квалиитетно коришћење и провођење слободног времена код деце. Издвојио бих и да смо увели шведски сто, што је повећало број ученика који редовно доручкују, а уз подршку Министарства просвете, мењамо и уређаје у кухињи, чиме додатно повећавамо квалитет хране – закључује Ненад Миленовић.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.