Preaload Image

Постављена биста Милутина Миланковића

   Непосредно пре обележавања јубилеја 60. година постојања наше установе (28. маја 2021. године) у дворишту дома је постављена биста нашег прослављеног научника Милутина Миланковића, по коме и  дом носи име.

    Цео процес реализације постављања ( од идејног решења, израде …) бисте организован је у сарадњи са Факултетом примењених уметности ( у даљем тексту ФПУ) из Београда, започет је још 2020. године. и изгледао је овако. Након покретања иницијативе за израду и постављање бисте (на идеју директора Дома Ненада Миленовића) а у договору са ФПУ, најпре је за студенте овог Одсека у фебруару и марту реализован интерни конкурс за портрет Милутина Миланковића на којем је, у конкуренцији од 9 пријављених радова, најквалитетније решење и награду добила студенткиња мастер академских студија Јелена Атанасковић. Након тога, у периоду март-април Јелена Атанасковић је према конкретним условима и квалитетима задатог простора – дворишта нашег Дома реализовала бисту у глини, након чега је скулптура изливена у бронзи. У међувремену је према пројекту реализован постамент од гранита (Bianco castilla) тако да је биста постављена у дворишту Дома. Укупна висина бисте са постаментом је 215 цм, а висина самог попрсја је 75 цм. Постамент је израдила и поставила (24.5.2021.г.) чувена С.З.Р.“ Долмен“ из Земуна а изливање и постављање бисте на постамент је реализовала (26.5.2021.г.) реномирана Уметничка радионица за израду скулптура „Кузман“ из Смедерева.  Комплетан процес израде и постављања бисте је реализован према свим професионалним стандардима

            Веома смо поносни што ће целокупан екстеријер дома, поред свега осталог, красити и скулптура нашег прослављеног научника, и иста ће бити надоградња већ прелепог дворишта.

             И овим путем се захваљујемо декану ФПУ професору Горану Чпајку на подршци у реализацији наведеног. Такође, честитамо организатору (ментору) испред Одсека за примењено вајарство професору Зорану Ивановићу на професионалности, а реализатору скулптуре Јелени Атанасковић на предивно израђеној бисти.