Preaload Image

Јубилеј 60. година постојања Дома

 У петак 28. маја 2021. године обележили смо јубилеј 60. година постојања Дома. Била нам је велика част и задовољство да смо у нашем Дому могли да угостимо господина Бранка Ружића – првог потпредседника владе и министра просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Зорана Радојичића – градоначелник Београда, као и господина Зорана Ђорђевића – директора ЈП „Поштa Србије“. Манифестација је отпочела химном Републике Србије коју је интерпретирала ученица Александра Ђоровић. У поздравној речи, директор дома Ненад Миленовић је навео да је од свог оснивања 1961. до 2003. године Дом радио у саставу „Школског центра ПТТ“, да би 2003. године постао самостална установа – Дом ученика средње ПТТ школе. Дом од 2019. године поносно носи име једног од наших најеминентнијих научника – Милутина Миланковића. Током поменутог периода Дом је функционисао у различитим политичким, друштвеним, економским и просветним околностима. У том периоду више пута се мењао државни оквир, политичко и друштвено уређење, законска регулатива, а у складу с тим и статус Дома, као и очекивања државе и друштва од њега. Свака деценија је са собом носила специфичне изазове и изискивала посебне одговоре и реакције на исте. Ипак, увек се настојало и успевало истрајати на испуњавању основне улоге Дома. У различитим друштвеним и економским околностима, под разним именима и у различитом статусу и форми, Дом је увек вршио племениту функцију пружања смештаја, исхране, заштите, образовања и васпитања генерацијама младих људи у најосетљивијем и најзахтевнијем добу – на путу у свет одраслих и одговорних људи. Директор је потом истакао да је Дом данас на себи својствен начин истовремено и мала и велика установа. Мала по величини, посебно у поређењу са неким другим установама истог или сличног карактера. Али, велика у погледу душе које поседује. Велика у погледу одговорности запослених. Велика у погледу визије коју поседујемо. Важну карактеристику и неодвојиви део визије и стратешког опредељења Дома ученика средњих школа “Милутин Миланковић” представља и посвећеност изградњи позитивног система вредности код генерација ученика, и стварању успешних, креативних, хуманих, друштвено одговорних и социјално ангажованих особа.

         Директор Дома Ненад Миленовић је у наставку свог говора рекао: „Дом ученика средњих школа “Милутин Миланковић” деценијама уназад представља сигурну луку и својеврсно уточиште генерацијама средњошколаца који у њему бораве, и непрестано даје немерљив допринос изградњи позитивног система вредности у друштву. У складу са тим обележавање шездесет година постојања Дома није само прилика да се осврнемо на прошлост или евоцирамо драгоцене успомене, већ представља и поглед у будућност и поруку онима који ће сутра код нас пронаћи свој Дом. Представља поруку која ће их чекати у тренутку када кроче кроз наша врата, и уз нашу помоћ заплове узбудљивим периодом свог живота. За двадесет година бићете више разочарани стварима које нисте учинили, него стварима које јесте. Зато испловите. Истражујте. Сањајте. Откривајте. Биће препрека. Биће оних који сумњају у вас. Повремено ћете сумњати и у себе. Биће грешака. Али, уз вредан рад и упорност, границе не постоје. Важно је имати и узоре, баш као што су их имали и великани попут Миланковића, Тесле, Пупина, Андрића и др. Али, још је важније бити посебан, бити различит, бити јединствен. Бити креативан. Креативност никада не можете потрошити, и креативност вам нико не може одузети. Ми ћемо увек бити ту да вам помогнемо да спознате себе и своју креативност, јер само заједно – и у сваком смислу – можемо померати постојеће границе. Дом ученика средњих школа „Милутин Миланковић“ ће и у времену које долази представљати сигурну луку из које ћете спремни испловљавати у живот, дочекивати изазове, истраживати хоризонте и рађати нове идеје. Оно што одувек води и вуче свет у боље сутра јесу идеје. Управо то сте ви!“

          Након обраћања директора Дома, присутнима су се обратили први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, градоначелник Београда, као и директор ЈП „Поште Србије“.

         Министар Ружић је у обраћању присутнима истакао: да је наш Дом један од најбољих у држави и да је циљ Министарства просвете да обезбеди добре услове за боравак и рад свих 60 ученичких домова и подсетио је да је ове године број стипендија знатно увећан, те да је подржано више од 1400 надарених ученика и студената.

 

 

 

         Обраћајући се званицама, градоначелник је напоменуо да је важно да ове институције добро функционишу, те да је више од 10.000 деце прошло кроз овај ученички дом на Палилули. За Београд је изузетно важно да младе људе из целе Србије који имају различита интересовања, подржи и да им да шансу.

        Зато су овакви домови важни да их прихватимо, да им велики град Београд да прилику да се развију, и да своја интересовања која имају реализују. Одговорност људи који раде у овој институцији је огромна, с`обзиром на то да је топлина родитељског дома овој деци ускраћена. То није лак задатак. Наглашавам такође, да поред тога што град хоће да уложи новац и помогне, то није једина ствар, важна је традиција, јер она представља искуство и бреме које са собом носи.

 

 

Директор ЈП „Пошта Србије“ Зоран Ђорђевић је напоменуо да је Дом некад био део Поште и да је позитивно изненађен тиме што је Дом прерастао у једну савремену институцију као и да ће Пошта наставити да подржава образовне и све друге релевантне установе које се баве васпитањем и образовањем деце и младих, како би се стално напређивали услови у којима они бораве и уче.

 

 

 

 

 

     Након обраћања, директор дома је у знак захвалности за допринос развоју Дома у протеклих шест деценија, уручио Плакете Републици Србији – Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Граду Београду и ЈП “Пошта Србије”.

 

 

 

 

 

 

 

Пригодна признања уручена су и заслужним радницима Дома за допринос у раду, као и ученику генерације Тамари Раковић.

       

 

 

 

 

 

     Поред наведених уважених гостију, својим присуством обележавање јубилеја увеличали су и представници амбасада, директори других Домова ученика, представници високо-образовних и научних институција, локалних самоуправа, директори основних школа из Србије, представници многих државних институција, установа и предузећа, као и пријатељи дома.
Након завршетка официјалног дела, за званице је организован пригодан коктел. Хвала свим пријатељима који су присуствовали обележавању прослави Дана Дома и обележавању јубилеја 60. година постојања.